VITAMÍNY A MINERÁLY V POTRAVINÁCH
Podívejte se, ve kterých potravinách můžete najít důležité vitamíny, minerály a živiny, díky kterým budete v dobré fyzické, ale i psychické kondici a budete moct do vašeho tréninku dát maximum.
vitamin
B1
- sušené
droždí (pangamin), celozrnné
obiloviny, pečivo a těstoviny,
ovesné vločky, pohanka,
obilné klíčky, otruby,
fazole, soja, ořechy, arašídy,
slunečnicová semena, většina
zeleniny, mléko, ryby, játra,
ledviny, maso, vejce
vitamin B2
- sušené
droždí, ovesné vločky, ořechy,
zelená listová zelenina, luštěniny,
sýry, tvaroh, mléko, ryby,
vejce, játra, ledviny
vitamin B6
- sladové
kvasnice, celozrnné
obiloviny, pečivo a těstoviny,
otruby, obilné klíčky,
pohanka, fazole, soja, mořské
řasy, mléko a mléčné výrobky,
ořechy, slunečnicová
semena, brambory, zelí, ryby,
ananasový meloun, banány,
maso, játra, srdce, vejce
vitamin
B12
- mléko a mléčné výrobky, kuřecí a krůtí maso, ryby, vepřové, hovězí a ostatní druhy masa, vejce, játra, ledviny
vitamin B13
- kořenová
zelenina, syrovátka
vitamin B15
- sladové kvasnice, celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, dýňová a sezamová semena
vitamin B17
- ovoce,
ořechy, sladové kvasnice,
celozrnné obiloviny, mléko a
mléčné výrobky, vaječný
žloutek, ledviny, játra,
maso, ryby
BIOTIN - melouny, grepy, banány, houby, fazole, žloutek, játra, arašídy, ořechy VITA-C
KYSELINA
LISTOVÁ -
syrová listová zelenina, zelí,
špenát, houby, ořechy,
rozinky, meruňky, krůta, kuře
a ostatní druhy masa, ryby,
vejce, mléko, sýry
B-KOMPLEX
- obilné i zeleninové klíčky,
soja, celozrnné obiloviny a výrobky
z nich, melasa, rostlinné
oleje, brokolice, růžičková
kapusta, listová zelenina, špenát,
vejce, ořechy, semena
PROTEINY
- tvaroh,
jogurty, mléko, maso, ryby,
soja, luštěniny, arašídy,
sušené datle
vitamin
A - rybí
tuk, olej z rybích
jater, mrkev, zelená a žlutá
zelenina, žluté ovoce (hlavně
meruňky), špenát, nať petržele,
melouny, dýně, kukuřice, máslo,
margarín, mléčné výrobky,
vejce
vitamin
F - obilné
klíčky, soja, lněná, dýňová
a slunečnicová semena, arašídy,
mandle, vlašské a pekanové
ořechy, avokádo, květ šafránu
vitamin
E - obilné
klíčky, soja, rostlinné
oleje, brokolice, růžičková
kapusta, zelená listová
zelenina, špenát, celozrnné
obiloviny, slunečnicová a dýňová
semena, mandle, luštěniny,
vejce
vitamin
C - citrusové
ovoce, černý rybíz, nať
petržele, bobuloviny, zelená
a listová zelenina - čerstvá,
květák, brambory, melouny,
šípky, řeřicha, veškeré
klíčky, zelí, čerstvé
ovoce
vitamin D - rybí tuk, mořské ryby a produkty, mléko a mléčné výrobky, mrkvová šťáva. Tělo umí tento vitamin vyrábět, takže nám pomůže i slunění a masáž (drhnutí) pokožky
vitamin
K - zelená
listová zelenina, zelí,
brokolice, rostlinné oleje, sýry,
vaječný žloutek, maso. Jeho
množství v těle souvisí
s dostatkem acidofilu -
střevní bakterií, které
mohou vitamin K také tvořit.
STOPOVÉ
PRVKY -
melasa, mořské řasy, čaj
rooibos, bylinné čaje
HOŘČÍK
-
melasa, celozrnné obiloviny a
výrobky z nich, obilné
i zeleninové klíčky, fíky,
citrony, grepy, kukuřice,
mandle, ořechy, semínka,
tmavě zelená zelenina,
jablka, soja, fazole, hrách,
banány, šípky, mrkev a čerstvá
mrkvová šťáva, celer, řeřicha,
vojtěška, třešně, višně,
pampeliška, švestky
DRASLÍK
- citrusové
ovoce, ananasový meloun, rajčata,
řeřicha, všechny druhy
zelené listové zeleniny,
listy máty, slunečnicová, dýňová
a sezamová semena, mandle,
vlašské ořechy, banány,
broskve, nektarinky, švestky,
černá rybíz, rozinky,
brambory, fazole, hrách,
mrkev, čerstvá mrkvová šťáva,
celer, petržel, okurka, ředkvičky,
vojtěška, pampeliška
SODÍK
- mořská sůl,
celer, mrkev, červená řepa,
artyčoky, špenát, okurky,
řeřicha, vojtěška, pampeliška,
houby, melouny, ředkvičky
VÁPNÍK
- melasa, sezamové semínko
(čerstvě mletá - obsahují
až 15x víc vápníku než mléko),
mandle, vlašské ořechy,
slunečnicová semena, arašídy,
fazole, zelená zelenina, petrželová
nať, okurky, řeřicha, vojtěška,
pampeliška, mrkev, čerstvá
mrkvová šťáva, jogurty, sýry,
sardinky, sledi, broskve, švestky
JOD
- mořské
ryby a produkty, mořské řasy,
cibule, citrony, třešně, višně,
zelí, mořská sůl
FOSFOR - celozrnné obiloviny a výrobky z nich, listová a kořenová zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, máslo, margarín, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, okurky, řeřicha, vojtěška, hlávkový salát, ovoce, drůbež, ryby
CHLOR - mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, okurky, řeřicha, ananas, vojtěška, zelí červená řepa
FLUOR - ryby, zelený čaj, čaj rooibos
SELEN - obilné klíčky, otruby, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, cibule, brokolice, kukuřice, sušené droždí, rajčata, mořské řasy, mořská sůl, mořské produkty (hlavně tuňák)
SÍRA - mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, ananas, fazole, ryby, zelí, vejce, libové maso
MANGAN
- mandle, ořechy,
zelená listová zelenina, hrášek,
řepa, kaštany, řeřicha,
celozrnné obiloviny a výrobky
z nich, vaječný žloutek
ZINEK - dýňová semena, slunečnicová semena, obilné klíčky, slad, vejce, jehněčí maso, mletá hořčice, ryby, houby, luštěniny, cibule, česnek, sušené droždí
MĚĎ
- celozrnné
obiloviny a výrobky z nich,
obilné klíčky, fazole, hrášek,
soja, čočka, švestky, lesní
plody, rozinky, mrkev a čerstvá
mrkvová šťáva, houby, ořechy,
semínka, mořské ryby a
produkty
KŘEMÍK
- celozrnné
obiloviny, obilné klíčky,
ovesné vločky, ořechy, semínka,
mrkev a čerstvá mrkvová
šťáva, zelená paprika, hlávkový
salát, třešně, višně,
meruňky, přeslička rolní,
podběl, vojtěška
LITHIUM
- minerální
vody, listová zelenina
CHROM
- obilné klíčky,
máslo, zelenina, kukuřičný
olej, slad, krůta, kuře, mořské
ryby, ústřice
ŽELEZO
- melasa,
celozrnné obiloviny, ovesné
vločky, ořechy, fazole, chřest,
mrkev, mrkvová šťáva, řeřicha,
celer, červená řepa, meruňky,
třešně, višně, mořské
řasy a produkty, ryby, vaječný
žloutek, maso
CHLOROFYL - petržel, zelená listová zelenina, sladkovodní řasa chlorella
BIOFLAVONOIDY - citrusy (citron, grep, pomeranč), meruňky, pohanka, černý rybíz, třešně, šípky
ENZYMY-
obsahují je ovoce a zelenina
- ale nesmí být vařením
ani konzervováním upravené
ACIDOFILUS - jogurty, zakysané výrobky s živou kulturou, acidofilní kultury v tabletách nebo kapslích. Tyto bakterie "vyrábí" ve střevech také některé vitamíny (skupiny B nebo vitamin K)